Космическият телескоп Джеймс Уеб улови ослепителната инфрачервена светлина от Марс по-рано през

...
Космическият телескоп Джеймс Уеб улови ослепителната инфрачервена светлина от Марс по-рано през
Коментари Харесай

Телескопът „Джеймс Уеб” изпрати снимки на Марс


Космическият телескоп " Джеймс Уеб " улови ослепителната инфрачервена светлина от Марс по-рано през месеца, съобщи Юнайтед прес интеренешънъл, базирайки се на НАСА. 

Направените от телескопа фотоси показват източното полукълбо на Червената планета в разнообразни дължини на вълната на инфрачервената светлина, осведоми " Дарик ". 

От НАСА обявиха, че новите изображения ще оказват помощ за напредъка в научното проучване на Марс.

" Телескопът Джеймс Уеб " може да снима изображения и послеобрази със спектрална разграничителна дарба, нужна за проучване на краткосрочни феномени като прашни стихии, метеорологични модели, сезонни промени и, в едно наблюдаване, процеси, които протичат по друго време на марсианския ден ", написа НАСА в блога си. 

В реалност телескопът е толкоз сензитивен, че астрономите е трябвало да създадат корекции, с цел да попречат на ослепителната светлина да насити детекторите му.

На някои от изображенията се виждат пръстените на кратера Хюйгенс, тъмната вулканична канара на Големия Сирт (Сиртис Майор) и просветляването в равнината Елада.

" Равнината Елада е с по-ниска надморска височина и затова с по-високо атмосферно налягане. Това по-високо налягане води до угнетяване на топлинното лъчение в този съответен диапазон на дължината на вълната заради резултат, наименуван разширение на налягането ", казва Херонимо Вилянуева, основен откривател от Центъра за галактически полети " Годард " на НАСА. 

Изследователите приготвят публикация, която ще изпратят в научно списание за рецензиране и издание.

The NASA/ESA/CSA James Space Telescope captured its first images and spectra of on 5 September 2022
— ESA (@esa)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР